Google

Çarşamba, Eylül 19, 2007

İnternet Sosyalizasyonu Öldürüyor!

Dr. Arısoy:İnsanlar aynı evin içinde ama 'mutfakta buluşalım' diyorlar
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özden Arısoy, internetin yanlış kullanımının sosyalizasyonu ortadan kaldırdığını söyledi.
Doç. Dr. Arısoy, Türkiye'de aile yapılarının çözülmeye, boşanmaların artmaya, tahammül oranlarının azalmaya başladığını ifade etti.

Türkiye'nin hızlı değişim geçiren bir toplum olduğunu vurgulayan Arısoy, şöyle devam etti:
"Türk toplumu göçebelikten şehir hayatına, şehir hayatından da endüstrileşmeye çok hızlı geçmiştir. Bizim bir özelliğimiz, değişime çok çabuk uyum sağlıyoruz. Çok çabuk uyum sağlarken de bazı özelliklerimizi çok hızlı kaybediyoruz. Hızlı değişim, toplumun temel değerlerinin de hızlı bir şekilde yitirilmesini beraberinde getirdi."

Türkiye'nin bilişim teknolojisindeki yeniliklere de çok hızlı ayak uydurduğunu, internet teknolojisinin de bunlardan biri olduğunu anlatan Arısoy, konuşmasına şöyle devam etti:

"İnternet, dejenerasyonu hem artırdı hem azalttı. İnternete girdiğiniz zaman sanal bir dünya var. Sanal ilişkiler var; yüz yüze, karşı karşıya değilsiniz. Sohbet yapıyorsunuz, karşınızdakinin içsel dünyasından yüz ve mimiklerinden habersiz olarak yazışıyorsunuz, hatta karşınızdaki kişinin cinsiyetinden bihabersiniz. Güya ikili duygusal ilişki yaşıyorsunuz ama karşınızdaki kadın mı erkek mi, onu bile bilmiyorsunuz? Gerçeklikten uzak bir durum."

İnternetin yanlış kullanımının sosyalizasyonu da ortadan kaldırdığını anlatan Arısoy, "İnsanlar, aynı evin içindeler ve 'mutfakta buluşalım' diyorlar. Aynı salonda oturup, günün nasıl geçtiğine dair sohbet etme, 'ne yaptın, ne ettin?' diye sormak, birbirine dokunmak, birbirinin gözünün içine bakmak, duygusal konuşmalar kalktı, ayrı odalardan bilgisayar üzerinden ilişki kuruyorlar" diye konuştu.